Advertise for Free
Advertise for Free

BMW 2002 1972

Allmän beskrivning : Model historie en beschrijving:
De kenner weet het, een beter sturende en leuker rijdende auto dan de 2002Tii was in 1972 voor de toenmalige nieuwprijs niet te koop. En daar schuilt ook de verklaring voor de relatieve zeldzaamheid van de Tii in. Immers een exoot zette je weg onder een hoes in de garage, een betaalbare BMW daar ging je mee rijden. En hoe! Wat een stuur- en weggedrag heeft zo'n Tii! Bovendien bleken ze behoorlijk roestgevoelig wat in het geval van dagelijks gebruik geen ideale combinatie was teneinde van een lang leven te genieten. Zo zijn er maar weinig harde en gave exemplaren van de 2002Tii over. Bedenk daarbij dat ze lang nét even te weinig waard waren om ze vakkundig te restaureren. Een origineel en gaaf exemplaar verdient daarom nog steeds de voorkeur. Hoewel het tegenwoordig zeer de moeite loont om ze goed te restaureren. De liefhebber/verzamelaar gaat natuurlijk voor het origineel. Het hier getoonde exemplaar is wel echt een bijzondere vondst. Te koop gezet door de zoon van de tweede Italiaanse eigenaar die de auto uit een dichtgepakte garage wist te krijgen en met behulp van de lokale garagist weer echt tot leven te wekken. De carrosserie maakte een geweldig goede indruk, geen roest!, het onderhoud verdiende wat aandacht. Voorwaarde tot koop was dat de lokale garage in ieder geval de auto goed rijdend zou maken, dat lukte. Een aantal weken later werden we uitgenodigd een uitgebreide testrit te maken en de verkoper bleek woord gehouden te hebben. De auto reed direct goed, wel net even teveel rook van de verkeerde kleur uit de uitlaat dus rekening gehouden met wat kosten op technisch vlak. Eenmaal in Nederland aangekomen bleek het kopen van een 2002 zo vlak na de Italiaanse lunch, in de zon en het bijzijn van de dochter van de eigenaar geen goed idee. Na een jaar wachten kregen we dan eindelijk de 2002 terug van de specialist, perfect rijdend. Onder de ruitenwissers een factuur van ruim €17.000,-... Er was dan ook wel wat gebeurd, motor en (het lastige) injectiesysteem gereviseerd, remmen aangepakt, schokdempers nieuw, accu vernieuwd en een lange lijst van slangen en onderdelen vervangen. Zoiets komt financieel niet meer goed, het is nu wel een heel erg goede Tii. De 2002 Tii zette destijds BMW al op de kaart als bouwer van niet te kloppen sedans, met 132pk en een aangepast onderstel/remmen was het de M3 van nu. Overigens in een iets subtielere verschijning dan tegenwoordig het geval is, een 2002Tii herkend u alleen aan die drie letters achterop. De eerste serie '02 modellen herkend u dan weer aan die prachtige ronde achterlichten, die maken de exemplaren uit de eerste jaren aanzienlijk gezochter dan latere exemplaren. Dat wisten we bij aankoop uiteraard wel.

Uitrusting:
Opties waren in die tijd zeldzaam. Deze 2002 heeft hoofdsteunen en lichtmetalen velgen.

Exterieur:
In fraai en zeldzaam Granada rood uitgevoerde carrosserie zonder roest. En dat is bijzonder voor een BMW uit die tijd. De Italiaanse herkomst heeft dat dan weer wel als groot voordeel. Echt strak en gaaf plaatwerk. Bodem hard en roestvrij. Ook de gevoelige motorruimte is droog en overal origineel warm-rood. De auto is dus nooit gerestaureerd, ze heeft een zeer fraaie originele uitstraling. Er zijn niet echt gebruikssporen of beschadigingen op het lakwerk waarneembaar. Op de lak is een mooie glans aanwezig. Perfecte passingen. Origineel glaswerk rondom. De fraaie ronde achterlichten uit de eerste serie zijn nog de eerste exemplaren. Een 2002 met zichtbare en voelbare flensranden, overal dun omdat er niets aan geplamuurd is, roestvrije deurranden en een roestvrije motor- en kofferruimte is echt zeer zeldzaam.

Interieur:
Het interieur is volledig origineel en in zeer mooie staat. Geen scheuren in het stoelen, stuur mooi glad en nog met het originele leer bekleed, tijdens het fotograferen bleef de stuurhoes per ongeluk zitten. De stoelen hebben nog de originele vorm en zijn voorzien van hoofdsteunen. De vloerbekleding is origineel en zonder slijtsporen. Alle schakelaars, hendels en klokken zijn mooi en werken naar behoren. Stap in deze 2002 en ervaar het effect van een 'tijdmachine'.

Motorruimte, kofferruimte, velgen & banden:
De motorruimte is ook weer zo'n voorbeeld van originaliteit, alles mooi droog en zelfs nog voorzien van de fabrieksstickers. Geen roest of olieresten. Keurig! Ook in de kofferbak is alles droog, roestvrij en onbeschadigd. Vier lichtmetalen velgen voorzien van uitstekende banden maken het geheel optisch af.

Service geschiedenis:
Afkomstig van de tweede Italiaanse eigenaar. Een welgesteld man die het zich kon veroorloven meerdere sportieve auto's in de garage te hebben. Vanwege een verminderende gezondheid raakte de BMW wat in de vergetelheid en besloot zijn zoon na overleg dat het beter was de garage eens leeg te gaan ruimen. Zo komt deze 2002Tii bij mij. Nu weer technisch up-to-date. Wordt aangeboden inclusief NL kenteken in fraai 'oud blauw', nieuwe APK en een onderhoudsbeurt.


Kilometerstand11.064 Vermogen132 pk
Bouwjaar1972 Cilinderinhoud1991 cc
Kleur exterieurGranada Motor configuratie4 cilinder lijn met injectie
Kleur interieurZwart Motor nummerMatching
BekledingSkai Velgen13 inch BMW lichtmetaal
0 - 100 km/u9,8 sec BandenVredestein Sprint Classic
Topsnelheid195 km/u Productieaantallen 44478
Chassisnummer2704187 OverigZeer mooi en origineel.

http://www.witmerodijk.nl/te-koop/bmw-2002-tii-1972/1836

1972 BMW 2002 is listed såld on ClassicDigest in Warmond by Auto Dealer for €35950.

 

Fakta i bilen

Karosstyp : Personbil Märke : BMW Modell : 2002 Motorvolym : 0.0 Årsmodell : 1972 Läge : Wasbeeklaan 3A, 2361 HG Warmond, Netherlands

Såld

Information om säljaren

Såld

ClassicDigest Market Radar on BMW 2002

$ £

People who viewed this BMW 2002 also viewed similar BMW listed at ClassicDigest

BMW 2002
49950 €
Aalter
BMW 2002
148600 €
BMW 2002
135000 €
Aalter
BMW 2002
99950 €
Aalter
BMW 2002
42000 €
Aalter

Other cars listed for sale by this dealer

Fiat 1500
28950€
Wasbeeklaan 3A, 2361 HG Warmond, Netherlands
Citroen DS décapole
109950€
Wasbeeklaan 3A, 2361 HG Warmond, Netherlands
Renault Alpine GTA/A610
24950€
Wasbeeklaan 3A, 2361 HG Warmond, Netherlands
Ferrari 400/400i
79950€
Wasbeeklaan 3A, 2361 HG Warmond, Netherlands
Jaguar XK140
89950€
Wasbeeklaan 3A, 2361 HG Warmond, Netherlands
om BMW
Bayerische Motoren Werke, allmänt känt som BMW, har en rik historia som sträcker sig tillbaka till grundandet 1916. Ursprungligen etablerat som en flygmotortillverkare under första världskriget, ställdes BMW inför restriktioner när det gällde flygplansproduktion efter kriget. Som svar på detta skiftade företaget 1923 fokus till motorcykeltillverkning, vilket markerade början av deras deltagande inom bilindustrin. Därefter inträdde BMW i bilvärlden 1928 genom att producera DIXI, i huvudsak en licensierad version av Austin 7 från Austin Motor Company.

Under 1930-talet började BMW etablera sig som tillverkare av eleganta och högpresterande fordon. En framstående modell från denna tid är BMW 327, som introducerades 1937. 327 fanns tillgänglig som både coupé och cabriolet och visade företagets engagemang för lyx och stil. Dessutom nådde BMW framgångar inom sportbilsracing under denna period, särskilt med modellen BMW 328. BMW tävlade med 328 i olika racingevenemang, inklusive det prestigefyllda Mille Miglia, där företaget introducerade flera aerodynamiska specialmodeller.

Efterkrigstiden var utmanande för BMW, och företaget stod inför ekonomiska svårigheter som nästan ledde till konkurs. Trots detta lyckades BMW återhämta sig och återuppbygga sig, och blev så småningom en av de ledande premiumvarumärkena globalt.

När 1960-talet rullade in befäste BMW ytterligare sitt rykte som tillverkare av sportiga och lyxiga fordon. År 1968 introducerades BMW 2002 och markerade födelsen av "New Class" av kompakta, sportiga sedaner. 2002 blev populär för sitt smidiga hantering och prestanda och lade grunden för BMW:s sportiga image.

I och med 1970-talet utvidgade BMW sitt sortiment med introduktionen av plattformen E9, som inkluderade den ikoniska BMW 3.0 CS-coupén. E9-serien visade BMW:s engagemang för att kombinera prestanda och lyx. År 1972 gjorde M1, BMW:s första mittmotordrivna sportbil, sin debut. M1 utvecklades ursprungligen som en tävlingsbil men blev senare också en bil för allmän väg. M1 lade grunden för BMW:s högpresterande M-serie.

Mot slutet av 1970-talet introducerades BMW E24 6-serien och erbjöd en kombination av lyx och prestanda. 6-serien inkluderade modeller som 630CS, 633CSi och 635CSi och blev en symbol för sofistikering och körglädje.

Genom dessa milstolpar och en satsning på innovation och prestanda har BMW utvecklats till en gigant inom bilindustrin och behåller sin status som ett av de ledande premiumvarumärkena globalt.