Advertise for Free
Advertise for Free

De tomaso Pantera 1972

Allmän beskrivning : Model historie en beschrijving:
De Argentijnse ex-Formule 1 coureur Alejandro de Tomaso richtte na zijn aktieve racecarriere zijn autofabriek op met zijn eigen naam als handelsmerk. Hij stelde zich tot doel een sportwagen voor met name de Amerikaanse markt te ontwikkelen. Terwijl de bepaald niet armlastige de Tomaso onvoldoende kapitaal had voor de ontwikkeling van een hoogwaardige sportwagen realiseerde hij zich dat Ford een opvolger voor de succesvolle GT40 zocht. Hij was getrouwd met de kleindochter van de oprichter van General Motors dus de benodigde contacten en entree in Amerika waren snel geregeld. Zodoende ging geen half werk aan de ontwikkeling vooraf en kocht Ford zelfs de Italiaanse designstudio Ghia om uiteindelijk de aldaar werkzame Tom Tjaarda (met Nederlandse voorouders) de auto te laten tekenen. Het bekende Vignale in Turijn leverde de body die vervolgens in de fabriek te Modena werd voorzien van een 5,7ltr Ford V8, die men de Cleveland motor noemde, en een Duitse ZF versnellingsbak. Zo kon het onderhoud van de Pantera in de potentieel grootste markt eenvoudig bij de Ford dealer plaatsvinden. Aan het in eerste instantie niet geringe succes van de Pantera kwam door de wereldwijde oliecrisis in '73-'74 vrij abrupt een einde. Ford stapte vervolgens weer uit de samenwerking en de Tomaso bouwde nog zelfstandig Pantera's tot 1991. In 1993 verkocht de Tomaso zijn aandelen aan Maserati welk bedrijf de Tomaso dankzij reorganiseren en innoveren in de jaren zeventig al van de ondergang had gered. Wat een saai leven had die man..

Uitrusting:
Een serieuze optielijst was er destijds niet. Standaard zijn er al airco en elektrische ramen.

Exterieur:
Alleen om cosmetische redenen is de carrosserie in ons beheer nieuw en zeer vakkundig gespoten. Dit op basis van een originele schade- en roestvrije carrosserie met correcte passingen. Perfect strak plaatwerk. Uiteraard werden ook de raamrubbers verwijderd en vernieuwd. Het chroomwerk heeft een mooi diepe glans, bumpers staan mooi recht op de carrosserie. Lichtunits zijn onbeschadigd. Deze Pantera heeft een zeer originele en klassieke sportauto uitstraling. Anders dan het prestaties van de auto doen vermoeden. Een fraaie combinatie is dat.

Interieur:
Het interieur verdient een speciale vermelding. Het is volledig origineel en zonder noemenswaardige gebruikssporen. Nergens iets stuk of beschadigd. De stoelen, deurpanelen, dashboard en vloerbekleding zijn allen origineel en min of meer vrij van gebruikssporen. Stap in en het is 1972. Een prachtig sfeervol stuur met glad leer, geniaal mooie schakelaars en klokjes zoals de liefhebber ze wenst. Kortom een bijzonder fraai geheel wat het geringe gebruik van de auto duidelijk vertaald.

Motorruimte, kofferruimte, velgen & banden:
Italiaans design gecombineerd met Amerikaanse degelijkheid van Ford, dat leek een van de voordelen van het Pantera concept. Op dat vlak zag men het in ieder geval goed, van een Ford V8 valt weinig slechts te melden. Direct achter de stoelen ligt de V8 in de lengterichting met daaraan gekoppeld een ZF versnellingsbak, made in Germany. De originele Ford V8 in deze Pantera werd in ons beheer in Nederland geheel gereviseerd als gevolg van langere tijd stilstaan. De carburateur is eveneens gereviseerd. Technisch is de auto op de banden na up-to-date gemaakt, we monteren nieuwe banden bij verkoop naar keuze (en beschikbaarheid) van de koper.

Service geschiedenis:
Nieuw werd deze DeTomaso Pantera in 1972 (geproduceerd in 1971) verkocht in California USA. In 2016 ontdekte wij de auto als 'barnfind' bij de zoon van de eerste eigenaar. Eigenwijs als hij was liet hij de auto na een paar dagen in zijn bezit te zijn in een kleur spuiten die hij zelf mooi vond, een geel exemplaar was destijds niet voorradig. Aldus de zoon. Geheel roestvrij kwam de auto in 2016 naar Nederland alwaar de inmiddels flink verweerde lak werd verwijderd en de auto vakkundig nieuw werd gespoten in de originele kleur. de eerste diep oranje lak was her en der nog zichtbaar. De carrosserie behoefde dus geen restauratiewerk. Ook het interieur is nog geheel origineel, dat is echt bijzonder. Technisch weer geheel bij de les, rijklaar geprepareerd is deze Pantera een serieuze aanwinst voor wie haar op waarde weet te schatten. Realistisch geprijsd, vergelijkbare exemplaren zie ik regelmatig voor aanzienlijk hogere bedragen voorbij komen. Deze Pantera in topconditie is na een lange restauratie klaar om vanuit onze showroom twee dikke strepen op het asfalt te trekken.


Kilometerstand200 Vermogen330 pk
Bouwjaar1972 Cilinderinhoud5698 cc
Kleur exterieurOrange Motor configuratieV8 met carburatie
Kleur interieurZwart Motor nummerMatching
BekledingSkai Velgen15 inch Campagnolo
0 - 100 km/u6,5 sec BandenNaar keuze
Topsnelheid304 km/u Productieaantallen 7260
ChassisnummerTHPNLY01594 OverigMotor nieuw, zeer origineel.

http://www.witmerodijk.nl/te-koop/detomaso-pantera-1972/1935

1972 De tomaso Pantera is listed såld on ClassicDigest in Warmond by Auto Dealer for €129950.

 

Fakta i bilen

Karosstyp : Personbil Märke : De tomaso Modell : Pantera Motorvolym : 0.0 Årsmodell : 1972 Läge : Wasbeeklaan 3A, 2361 HG Warmond, Netherlands

Såld

Information om säljaren

Såld

ClassicDigest Market Radar on De tomaso Pantera

$ £

People who viewed this De tomaso Pantera also viewed similar De tomaso listed at ClassicDigest

De tomaso Pantera
350000 $
Emeryville
De tomaso Pantera
105000 $
Arlington
De tomaso Pantera
13710 NE 20th Street Bellevue, WA 98005
De tomaso Pantera
78000 $
13710 NE 20th Street Bellevue, WA 98005
De tomaso Pantera
13710 NE 20th Street Bellevue, WA 98005

Other cars listed for sale by this dealer

Fiat 1500
28950€
Wasbeeklaan 3A, 2361 HG Warmond, Netherlands
Citroen DS décapole
109950€
Wasbeeklaan 3A, 2361 HG Warmond, Netherlands
Renault Alpine GTA/A610
24950€
Wasbeeklaan 3A, 2361 HG Warmond, Netherlands
Ferrari 400/400i
79950€
Wasbeeklaan 3A, 2361 HG Warmond, Netherlands
Jaguar XK140
89950€
Wasbeeklaan 3A, 2361 HG Warmond, Netherlands
om De tomaso
De Tomaso Automobili SpA grundades av den argentinska födda Alejandro de Tomaso i Modena Italien, 1959 Ursprungligen producerade de olika prototyper och tävlingsbilar, Inklusive en formel ett bil för Frank Williams laget 1970.

De Tomaso producerade tre klassiska sportbilar

Vallelunga en mittmotor sportbil med aluminium Bjälkchassi och 104 hk (78 kW) Ford Kent motor, når en topphastighet på 215 km / t. Endast 53 gjordes totalt.

Mangusta, introducerades 1966 var det första De Tomaso tillverkas i betydande antal. Bilen hade en amerikansk Ford 4,7-liters järn block V8 motor och stål och aluminium coupé kaross från Ghia. Mangustas ungefär 400 byggdes innan produktionen upphörde 1971.

De Tomaso mest kända (och många) Pantera modeller Fanns med i 1971 med en 351 Cleveland Ford V8 och en låg, kilformad kropp designad av Ghia Tom Tjaarda. Totalt 6,128 ades Pant produceras.